BUG?: Takes over 2 minutes to open Logos and get to my commentary list, is something wrong?

Page 1 of 2 (26 items) 1 2 Next >
This post has 25 Replies | 2 Followers

Posts 127
Tony Walker | Forum Activity | Posted: Tue, Mar 24 2015 7:20 AM

I have made a video to show that it takes over 2 minutes to open logos, type in a verse references, and click on a couple of commentaries. Seems like a long time to me. Im not a logos expert so if anyone has any tips I can do to speed this up I would greatly appreciate it. Just seems like the entire software is slow, artifacts in the gui, the little yellow twinkly thingy gets stuck, the mouse cursor turns into a spinning ball often, etc.

Heres a video:        Logos Slowness

Heres the specs on my laptop:

  

 

Posts 127
Tony Walker | Forum Activity | Replied: Tue, Mar 24 2015 7:24 AM

around the 2 min mark where the screen shows some commentaries... my mouse is in the box and it appears to be just sitting there but i am actually scrolling to get to the esv study bible which is out of sight and it seems frozen. after four or five times you'll notice it shoots down like a rubber band and i have to scroll back up.

Posts 702
JH | Forum Activity | Replied: Tue, Mar 24 2015 7:44 AM

What version of Logos are you running? Logos 6.1 SR-3 (6.1.0.0038) has quite a few performance improvements.

Posts 1497
Josh | Forum Activity | Replied: Tue, Mar 24 2015 8:03 AM

I remember when it took over two minutes to log on to the internet using AOL 3.0 and a 56k dial up connection - and I thought that was fast at the time!

Posts 127
Tony Walker | Forum Activity | Replied: Tue, Mar 24 2015 8:05 AM

Logos Bible Software 6.1 SR-3

6.1.0.0038

Posts 164
Michael | Forum Activity | Replied: Tue, Mar 24 2015 9:10 AM

Tony Walker:

Logos Bible Software 6.1 SR-3

6.1.0.0038

Is this MacBook Pro equipped with an SSD or normal harddrive?  An SSD makes a very noticeable difference in speed.  Other than that, there's not much you can do to speed up Logos.  I just timed my Lenovo ThinkPad ultrabook which has an SSD, Core i7 cpu, and 8gb of ram.

If there are no updates or synchronizations to perform, everything loads in less than 15 seconds.  Earlier I had synchronization and some new resources to download.  It took 35 seconds that time.

Edit:  My Logos installation has about 2,000 resources and a file size of 19.4GB.

Posts 21921
Forum MVP
Graham Criddle | Forum Activity | Replied: Tue, Mar 24 2015 9:21 AM

Tony Walker:
Heres a video:        Logos Slowness

A few things

  • Can you post logs just opening to the homepage and closing Logos again? It would be interesting to see what is taking the time there?
  • Have you tried opening to a blank screen as opposed to the homepage? How long does that take?
  • It looks as though it starts to work at an acceptable speed right at the end of the video? Is that a valid comment - in that it works fine after the initial load period of around 2 minutes?

If you don't know how to do the things above, please advise.

Posts 127
Tony Walker | Forum Activity | Replied: Wed, Mar 25 2015 5:47 AM

yes ill need pointers how to do that. thanks

Posts 21921
Forum MVP
Graham Criddle | Forum Activity | Replied: Wed, Mar 25 2015 5:51 AM

Tony Walker:
yes ill need pointers how to do that. thanks

For details of generating and posting logs please see https://www.logos.com/support/logos6/mac/report-problem 

To open to a blank layout as opposed to the homepage select that option in Program Settings

Posts 4645
Forum MVP
Mike Binks | Forum Activity | Replied: Wed, Mar 25 2015 5:51 AM

Tony Walker:

yes ill need pointers how to do that. thanks

For the first follow the links in my signature block.

For the second see here

Posts 127
Tony Walker | Forum Activity | Replied: Wed, Mar 25 2015 6:28 AM

now i can't get logos to run without crashing. i tried opening it two times and typing romans 8.28 in the upper left passage/topic bar and it crashed both times.

4885.LogosLogs.tonywalker.20150325-092702.zip

Posts 117
MWW | Forum Activity | Replied: Wed, Mar 25 2015 6:58 AM

Just for comparison sake: I repeated your actions opening Logos 6 to Home page and then opening Romans 8:28 and then opening a Study Bible and it took me 1.03 minute to be fully operational.

Posts 21921
Forum MVP
Graham Criddle | Forum Activity | Replied: Wed, Mar 25 2015 7:09 AM

Tony Walker:
now i can't get logos to run without crashing. i tried opening it two times and typing romans 8.28 in the upper left passage/topic bar and it crashed both times.

Hi Tony

Sorry, the log file you posted was just console.log. Do you have any Logosxxx.log files available?

Graham 

Posts 21921
Forum MVP
Graham Criddle | Forum Activity | Replied: Wed, Mar 25 2015 7:50 AM

Tony Walker:
is that better

No, its still on the console log.

Did you follow the instructions at  https://www.logos.com/support/logos6/mac/report-problem ?

Posts 127
Tony Walker | Forum Activity | Replied: Wed, Mar 25 2015 7:55 AM

I'm following them down to the T. heres another attempt.

I looked in activity monitor to make sure no logos items are running and the background before i enabled logging as well.

4466.LogosLogs.tonywalker.20150325-105355.zip

Posts 21921
Forum MVP
Graham Criddle | Forum Activity | Replied: Wed, Mar 25 2015 8:11 AM

Tony Walker:
I'm following them down to the T. heres another attempt.

Sorry still not there.

Can a Mac user advise where the logs should be stored so Tony can check if they are being created?

Posts 4645
Forum MVP
Mike Binks | Forum Activity | Replied: Wed, Mar 25 2015 10:43 AM

Yes a Mac user can and I will prove it...

Posts 21921
Forum MVP
Graham Criddle | Forum Activity | Replied: Wed, Mar 25 2015 11:10 AM

Thanks Mike

Tony - do you see any log files in the folder shown by Mike? (it might not be called Logos 4, but should be something similar)

Posts 5250
Dan Francis | Forum Activity | Replied: Wed, Mar 25 2015 11:14 AM

Tony this is a known issue that FL is working on. I am not sure what they did to cause it but it has been an issue for the last few stable builds.

-Dan

Page 1 of 2 (26 items) 1 2 Next > | RSS