High CPU usage when Logos is just being idle (WIN 7.1; 7.1.0.0025)

Page 1 of 1 (12 items)
This post has 11 Replies | 3 Followers

Posts 806
Tim Hensler | Forum Activity | Posted: Sun, Oct 2 2016 4:47 PM

This is the same symptom reported in the Logos 7 forum at https://community.logos.com/forums/t/131480.aspx 

I have high CPU usage while viewing the Home page and it continues after going back to desktop layouts, even if I (and Logos) is not doing anything. CPU usage returns to normal only when I close Logos. CPU usage continues to be normal when I launch Logos and use desktop layouts until I go to the Home page, then CPU usage jumps up again.

Posts 3005
LogosEmployee
Philana R. Crouch | Forum Activity | Replied: Mon, Oct 3 2016 11:35 AM

Tim Hensler:

This is the same symptom reported in the Logos 7 forum at https://community.logos.com/forums/t/131480.aspx 

I have high CPU usage while viewing the Home page and it continues after going back to desktop layouts, even if I (and Logos) is not doing anything. CPU usage returns to normal only when I close Logos. CPU usage continues to be normal when I launch Logos and use desktop layouts until I go to the Home page, then CPU usage jumps up again.

Tim, is this regardless of having the Media Tool open or not?

Posts 806
Tim Hensler | Forum Activity | Replied: Tue, Oct 4 2016 7:22 AM

That is correct - with or without the media tool.  It seems to be related to the LogosCEF.exe.

  1. I launch Logos directly into my last layout.
  2. LogosCEF.exe is not running at this time
  3. I go to the home page (see image below of what I have active on my home page)
  4. LogosCEF.exe starts running two instances (see image of Resource Monitor below, taken after step 5 below)
  5. I go back to my layout
  6. LogosCEF.exe continues to run (slowing down performance) until I close and then relaunch Logos.
  7. If LogosCEF.exe is for the home page, it seems it should end processing and release its memory when you leave the home page - or at least go to an idle state so it doesn't' use so many resources.

I tried reporting this once before on an eariler version of Logos and older computer at http://community.logos.com/forums/p/126856/825706.aspx#825706, but wasn't able at that time to provide additional info,

Thank you for looking into this.

Posts 3005
LogosEmployee
Philana R. Crouch | Forum Activity | Replied: Tue, Oct 4 2016 11:54 AM

Tim,

Can you reproduce and post your logs? It might give us more info.

Posts 806
Tim Hensler | Forum Activity | Replied: Fri, Oct 7 2016 6:01 AM

Log files attached

Process:

  1. Launched Logos into a desktop layout
  2. Clicked on Home icon to go to Home page
  3. Waited for a few moments
  4. Clicked on Home icon to go back to layout
  5. Waited for a few moments
  6. Exited Logos
  7. Created attached log file

7317.131503.zip

Posts 3005
LogosEmployee
Philana R. Crouch | Forum Activity | Replied: Fri, Oct 7 2016 8:24 AM

Tim,

It looks like you don't have logging turned on. It didn't capture the data. You'll find instructions my signature on this post. Once that is enabled if you could reproduce and post the logs. 

Posts 806
Tim Hensler | Forum Activity | Replied: Fri, Oct 7 2016 9:24 AM

Sorry, I thought it was already on.  Turned it on and re-ran above test.

5165.131503_a.zip

Posts 3005
LogosEmployee
Philana R. Crouch | Forum Activity | Replied: Fri, Oct 7 2016 12:24 PM

Hi Tim,

Could you do the following:

  1. Click on the gear on the home page.
  2. Turn each option off.
  3. One by one turn each conent source on.

Please let us know if you observe a spike in CPU usage when  you turn a specific source on.

Posts 5
Timothy J. Huckabay | Forum Activity | Replied: Thu, Oct 13 2016 8:56 AM

Hi,

I am experiencing the same issue with LogosCEF.exe for Logos version 6.14 SR-2, and I am running the application on Windows 10 Pro.  I see high CPU usage continually; eventually, after a long time, the usage reduces somewhat, but when I sleep and resume my computer, the usage spikes all over again to some very high number.

Thanks,

Tim

Posts 3005
LogosEmployee
Philana R. Crouch | Forum Activity | Replied: Thu, Oct 13 2016 10:59 AM

Timothy J. Huckabay:

Hi,

I am experiencing the same issue with LogosCEF.exe for Logos version 6.14 SR-2, and I am running the application on Windows 10 Pro.  I see high CPU usage continually; eventually, after a long time, the usage reduces somewhat, but when I sleep and resume my computer, the usage spikes all over again to some very high number.

Thanks,

Tim

Hi Tim,

Could you please follow the steps I outlined above and report here when you see the CPU spike. Also please posts logs from after you've conducted this test. You'll find instructions in my signature below. 

Posts 3005
LogosEmployee
Philana R. Crouch | Forum Activity | Replied: Fri, Oct 14 2016 1:32 PM

Tim Hensler:

This is the same symptom reported in the Logos 7 forum at https://community.logos.com/forums/t/131480.aspx 

I have high CPU usage while viewing the Home page and it continues after going back to desktop layouts, even if I (and Logos) is not doing anything. CPU usage returns to normal only when I close Logos. CPU usage continues to be normal when I launch Logos and use desktop layouts until I go to the Home page, then CPU usage jumps up again.

Tim,

I wanted to let you know I was able to replicate the issue and have created a case. Thank you for your patience.

Posts 806
Tim Hensler | Forum Activity | Replied: Sat, Oct 15 2016 3:17 AM

Thank you, Philana.  Sorry I didn't have time to complete the instructions you gave me.

Page 1 of 1 (12 items) | RSS