11 Gen Intel Processor (BEWARE)

Page 1 of 3 (56 items) 1 2 3 Next >
This post has 55 Replies | 8 Followers

Posts 24
Mickey Little | Forum Activity | Posted: Wed, Nov 11 2020 5:15 AM

Hello 11th Gen users. If you are having issues with Logos this is the thread for you to reply to and list them in. For me I have been on this ride now for about 2 weeks so here is a little history.

My laptop is the:

  • HP Spectre 15.6 X360 11th Gen i7 with 16 GB Ram

My problems are:

  • Factbook is very slow to respond and the mouse freezes up
  • My notes don't seem to work but if I am patient I can type them a few words at a time and after 10 seconds they will show up on the screen
  • Clicking from note to note sometimes doesn't open the note in the note's panel

My self help was:

  • I have done 5-6 re-installs
  • I have factory reset my laptop and installed Logos 9 first
  • Logos forum - searched for the issue to no avail so I started a thread Re: Factbook issue

Tech Support

  • I have talked to tech support 4-5 times
  • They have remoted into my laptop and seen these issues first hand
  • They have receive my Logos error logs
  • They have received videos of these issues in action
  • They have used my user name and profile and can't reproduce these issues on their 10th gen systems

Calling tech support is hit and miss as only 3 cases of this have been reported as of now. Be patient. Please keep reporting new issues to this thread as us 11th gen people need to get this corrected.

Thank You.

Posts 2756
David Ames | Forum Activity | Replied: Wed, Nov 11 2020 5:30 AM

Question: What other programs, if any, are you having problems with?   The 11 gen chips are VERY new.  

Posts 24
Mickey Little | Forum Activity | Replied: Wed, Nov 11 2020 5:43 AM

Nothing to date. I purchased on 10/23/20 and everything has been rock solid except for these 2 glitches in Logos. I'm not sure if it is the 11th gen or the new updated Iris XE graphics that is coming along with the 11th gen but it's something.

Posts 2756
David Ames | Forum Activity | Replied: Wed, Nov 11 2020 6:11 AM

Keep watching.  In the Mac world a new M1 chip has been released.  The problem in both worlds will be if the new chip or the old programs are causing problems. Thanks for letting us know that the problem is not seen in other PC programs.  Hopefully the new Mac M1 will not have problems.  

[But in both cases a much faster chip could show errors in timing that were not seen with the slower chips. For example: if the program waits the time that it takes, say, ten loops for a reply before deciding that some other process is not going to answer with the faster chip the ten loops is not enough time and the function fails.  The programer should have used a timer function rather than counting loops but took a shortcut. Not saying that any program uses loop counts for timing but trying to use an example that non programmer's might understand as to why a faster chip might have problems with older programs. ]

Posts 1952
mike | Forum Activity | Replied: Wed, Nov 11 2020 9:34 AM

Mickey Little:

Hello 11th Gen users. If you are having issues with Logos this is the thread for you to reply to and list them in. For me I have been on this ride now for about 2 weeks so here is a little history.

My laptop is the:

  • HP Spectre 15.6 X360 11th Gen i7 with 16 GB Ram

My problems are:

  • Factbook is very slow to respond and the mouse freezes up
  • My notes don't seem to work but if I am patient I can type them a few words at a time and after 10 seconds they will show up on the screen
  • Clicking from note to note sometimes doesn't open the note in the note's panel

My self help was:

  • I have done 5-6 re-installs
  • I have factory reset my laptop and installed Logos 9 first
  • Logos forum - searched for the issue to no avail so I started a thread Re: Factbook issue

Tech Support

  • I have talked to tech support 4-5 times
  • They have remoted into my laptop and seen these issues first hand
  • They have receive my Logos error logs
  • They have received videos of these issues in action
  • They have used my user name and profile and can't reproduce these issues on their 10th gen systems

Calling tech support is hit and miss as only 3 cases of this have been reported as of now. Be patient. Please keep reporting new issues to this thread as us 11th gen people need to get this corrected.

Thank You.

Thanks for updating us, Mickey! Helpful

Posts 1984
Donnie Hale | Forum Activity | Replied: Wed, Nov 11 2020 10:55 AM

Mickey Little:
I'm not sure if it is the 11th gen or the new updated Iris XE graphics that is coming along with the 11th gen but it's something.

Does your new device have an external GPU?

-Donnie

Posts 3992
Forum MVP
PetahChristian | Forum Activity | Replied: Wed, Nov 11 2020 4:37 PM

mike:
I have factory reset my laptop and installed Logos 9 first

By "factory reset," did you mean a clean install of Windows along with HP's (or third-party) utilities?

I had a problem with sluggish input when I first got this (8th gen) laptop. There was some third-party software that had been installed, that I needed to remove. Unfortunately, I forget what it was that was causing the problem.

I wonder if it might not be the 10th gen CPU, but some misbehaving app or utility that's affecting Logos. Can you open Task Manager and see if any process is causing a lot of memory or disk I/O? (Event Viewer is another place to check for any issues that may be affecting the system's responsiveness.)

Hope the problem can be solved, Mickey!

Thanks to FL for including Carta and a Hebrew audio bible in Logos 9!

Posts 24
Mickey Little | Forum Activity | Replied: Wed, Nov 11 2020 5:01 PM

Hi Mike,

Factory Reset to me is a total wipe removing everything including settings, documents, apps, and windows and a fresh install so the laptop is like it was when it arrived. I actually keep a close eye on CPU/RAM usage.

Posts 24
Mickey Little | Forum Activity | Replied: Wed, Nov 11 2020 5:10 PM

Tech support remoted in again earlier this afternoon and ran several diagnostic checks on my laptop hoping to find something but alas it is not that simple.

I keep a close eye on my CPU and RAM usage as I'm OCD. I constantly get between 1975 and 2010 on Novabench so this laptop runs like a champ. Plus Best Buy dropped the price today from $1599 to $1299 so I called and got a $321 price match refund. Price will be back up to $1599 tomorrow morning I guarantee you!

Posts 1473
PL | Forum Activity | Replied: Wed, Nov 11 2020 6:08 PM

How do I find out the generation of my CPU?

Posts 734
Scott E. Mahle | Forum Activity | Replied: Wed, Nov 11 2020 6:30 PM

PL:

How do I find out the generation of my CPU?

Assuming you mean Intel, you can learn that HERE.

Logos Series X Pastor’s Library | Logos 3 Leader’s Library | 4 Portfolio | 5 Platinum | 6 Feature Crossgrade | 7 Essential | 8 M & W Platinum and Academic Professional | 9 Academic Professional and Messianic Jewish Diamond

Posts 24
Mickey Little | Forum Activity | Replied: Wed, Nov 11 2020 6:45 PM

This is a screenshot from Control Panel - System. And it shows a lot about your system. This is mine which shows:

  • 11th Gen
  • i7 processor
  • 16 gigs ram
  • 64 bit operating system
  • pen and touch support screen
Posts 1473
PL | Forum Activity | Replied: Thu, Nov 12 2020 3:50 AM

Thanks. Mine doesn't say which generation, only Intel Core i7-10510U, and Google says that's 10th gen.

Posts 24
Mickey Little | Forum Activity | Replied: Thu, Nov 12 2020 4:48 AM

Yes both the i7-1051u and the i7-1065u are 10th gen intel. The key is the first 2 numbers being 10. Mine is i7-11 and therefore 11th gen.

Posts 2126
Mark | Forum Activity | Replied: Thu, Nov 12 2020 5:10 AM

mike:
Thanks for updating us, Mickey! Helpful

I agree.  This is helpful to know about.

Posts 1473
PL | Forum Activity | Replied: Thu, Nov 12 2020 9:23 AM

Thanks Mickey, that's good to know.

Posts 24
Mickey Little | Forum Activity | Replied: Fri, Nov 13 2020 4:18 AM

Windows had 5 lengthy updates this morning and 2 were labeled Media but it didn't help. 

Posts 24
Mickey Little | Forum Activity | Replied: Thu, Nov 19 2020 10:41 AM

Well everyone it's been a week so here's an update. Nothing has changed.

Last Thursday 11/12 another tech logged in and worked on my system for 30-45 minutes and downloaded video and logs. I tried rolling back to Logos 8 but that didn't work correctly (maybe my fault not sure.) So the plan is that I would continue with what I have and Logos would contact me when things change. I hope I'm not forgotten so the best way for that to happen is for me to update this post on a weekly basis.

At some point Logos might need to purchase a low end gen 11 laptop and tackle this issue head on.

Posts 9015
LogosEmployee
Bradley Grainger (Faithlife) | Forum Activity | Replied: Thu, Nov 19 2020 12:49 PM

We speculate that the problem may be due to problems with hardware acceleration on the new integrated GPU. To test this theory, please open a command prompt and run the following command (which will disable hardware acceleration for all WPF applications, including Logos):

reg add HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Avalon.Graphics /v DisableHWAcceleration /t REG_DWORD /d 1

(Note: needs to be copy/pasted exactly as shown)

You'll need to restart Logos for the setting to take effect. Does it help at all?

Page 1 of 3 (56 items) 1 2 3 Next > | RSS